INDSATS MOD SU-SNYD

SU-snyd kan få strafferetlige konsekvenser.

 

SU tildeles på baggrund af objektive kriterier som alder, statsborgerskab, uddannelse og indtægtsforhold og gives i to satser, der er knyttet op på, hvor du bor. Der er én sats til de studerende, som bor hos deres forældre og én til studerende, som bor for sig selv. Hvis du er under 20 år skal du have en dispensation for at kunne modtage udeboende SU.

Satsen til udeboende er en del større end satsen til hjemmeboende. Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte har gennem en årrække aktivt arbejdet for at reducere SU-snyd. Opgaven løses i tæt samarbejde med de kommunale kontrolgrupper, som primært har til opgave at afdække socialt bedrageri. Dette samarbejde er de seneste år intensiveret markant og i fx. 2011 blev der afsløret SU-snyd for omkring 4,5 mio. kr. - heraf kom alene de 3 mio. kr. fra snyd med udeboende SU. Styrelsen for videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte arbejder også tæt sammen med SU-vejlederne på skolen. 

Snyderiet har strafferetlige konsekvenser. Hvis snyderiet har en særlig grov karakter, kan Styrelsen for Videregående Uddannelse og Uddannelsesstøtte indgive en politianmeldelse, og den studerende kan både få en stor økonomisk gæld og en plettet straffeattest. Dertil kommer, at pårørende eller andre, der har været medvirkende til snyderi med SU også kan blive straffet. Du kan læse mere om dit ansvar som SU-modtager her.

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser har udsendt et hyrdebrev om indsatsen mod SU-snyd. Du kan læse hyrdebrevet her.

 

 

 

Højt til loftet